.
 

AKTUALITY - VÝSLEDKY   |   ATLETI   |   REKORDY   |   HISTORIE   |   GALERIE   |   DISKUZE - KONTAKT

 

 

     H I S T O R I E

    

 
rok 1958
 

Ze vzpomínek nového předsedy Josefa Blechty na dobu naplněnou prací a starostmi o budoucnost oddílu:

"Přiznám se, že nemám rád vzpomínání a tzv. pamětníky, ale přece si rád zalistuji v atletických tabulkách, které jsou svým způsobem také zrcadlem minulé doby. Ze vzpomínek zpravidla přežívají v paměti jen ty, které dosvědčují, jak to kdysi bývalo krásné, a hlavně, jací to dřív bývali "pašáci". Slyšeli jste jistě, že se dřív hrával lepší hokej, a když to kopala "železná Sparta", to byl chytrý český fotbal, ale dnes?...


Tak tohleto atleti neznají - máme přece tabulky. Každému nesmlouvavě dokazují, že mládí je lepší. Že nejeden legendární "borec" by dnes patřil mezi slabší průměr, čímž se ovšem jeho tehdejší výkon nijak nesnižuje. "Výtaha" se mezi atlety neuživí. A proto tedy mám rád ty sloupce cifer a jmen, které dokumentují, jak to tehdy bylo, "když už je tričko dávno suché".


Bylo mi řečeno, že k vydání jubilejních tabulek bude připojeno pár řádků o historii oddílu - jakási oddílová kronika. Když jsem si přečetl, co napsali mí předpisatelé, zjistil jsem, že nemám téměř co dodat. Jediné bílé místo, o němž vím, je údobí 1945 - 1951. Po válce atletický oddíl čítal dosti členů a žil velmi čile. Vedl jej Franta Helešic. Dosud žije v Otrokovicích a mohl by éru Poruby, Klimenta, Forró, Koryčánka a dalších lépe zhodnotit a popsat. Tato generace pod vedením Franty Helešice zřídila v Otrokovicích Atletickou sportovní školu, z jejíchž adeptů jsme později při obnovování činnosti oddílu získali dost závodníků. Pomohlo nám také to, že tu byla dobře trénovaná skupina lyžařských dorostenců a dorostenek, kteří v létě neměli co dělat. Štěstím konečně bylo, že hned v začátku se podařilo získat jako "hrajícího kouče" Jindru Roudného. Jindra strhával svým elánem, předbíhal svými nápady, dovedl překlenout obtíže humorem a vtipem. Měl bohaté zkušenosti nejen závodnické a trenérské, ale vyznal se i v bafuňářském zákulisí. Trénoval u nás dva týdny a už jely dorostenky na první derby do Gottwaldova. Jindra zdůrazňoval, že se neběhá jen nohama, ale i hlavou. Podle tohoto návodu pak tehdejší borec Láďa Svoboda studoval vliv množství vitamínu C na vázání kyslíku v krvi a na rychlost spalování ve svalech (snad jsem to nespletl). Nebo Karel Col - dovedl dobře promyslet taktiku závodu do nejmenších detailů.


Tyto nálady a snahy byly podloženy i pronikáním technických novinek do atletiky. V té době přišel Held se svým oštěpem, výškaři s kopyty, dokonce přišel jeden vynálezce na hod oštěpem s otočkou. V oddíle se o těchto novinkách hodně mluvilo i psalo v oblíbeném občasníku Tretra.
Vidím, že se mi tohleto vzpomínání historické dosti obtížně píše. Mám atletiku pod kůží nějak jinak. Já si z tohoto období pamatuji více všelijaké historky, které se jaksi do historie moc nehodí. Přesto si ale myslím, že by nebyly méně zajímavé. A proto, kdyby se vám to hodilo, sestavte knihu legend, zkazek a legrace. Ať se i budoucí generace pokochají při čtení, jak třeba legendární "bedna" Bednařík za svitu reflektorů náklaďáku dokončoval slabší Karlovu sérii v dálce. A ty novodobé si zase rádi přečtou pamětníci.


Přeji vám, kluci, hodně sil a radosti z dobrých výkonů. Ať jsou oddílové tabulky v neustálém pohybu, ať listiny rekordů vydávají dobré svědectví o kvalitě atletické party v OTROKOVICÍCH.

 

krátce...

|  V krajském přeboru v přespolním běhu, který jsme pořádali 20. dubna, získala Helena Prousková bronzovou medaili.

|  9. května zvítězili muži v divizním utkání s B družstvem Vítkovic, přesto, že se pro defekt autobusu dostavili později, 12.563:12.329 b. V dalších utkáních prohráli se Spartakem Brno B 12.507:14.791 b. a se Slavojem Vyškov 13.814:14.201 b. V Chropyni prohráli s Baníkem Třinec 12.570:14.017 b.

|  Okresní dorostenecké přebory vyhráli 3. června dorostenci Křivák (60m), Bukovjan (1500m) a Lahoda (výška).

|  Krajské přebory v Gottwaldově a Chropyni vyhráli Škoda a Pešek v chůzi, Křivák na 200m, Svoboda na 800m, Koryčánek v tyči, z dívek Hájková 100m, Slezáková ve výšce a Šantavá v dálce.

|  V dalším utkání podlehli muži Slovanu Prostějov 11.579:14.482 b.

|  V mezikrajovém utkání Gottwaldov - Žilina reprezentovali závodníci Svoboda, Bukovjan a Fleischmann.

|  Škoda skončil na Přeboru ČSR v chůzi na 5 km desátý.

|  Jako druhá štafeta na Přeboru ČSR v Trenčíně doběhly Faldynová, Konvičková a J. Kuráňová na 3x600m a vrcholem byl titul přeborníka ČSR na 800m Karla Cola v Brně (1:57,6), za což byl opět nominován do družstva ČSR a reprezentoval nás proti Polsku a Rumunsku.

 
ČSR - POLSKO - RUMUNSKO - utkání atletických nadějí - Z NOVIN

Vítězství našeho dorostu v Katovicích nad Polskem a Rumunskem vybojované ve dnech 16. a 17. srpna patří k letošním nejvýznamnějším úspěchům naší atletiky.

Každým rokem přistupujeme s nejistotou k mezistátnímu utkání dorostu. Vedoucí polského družstva jsou velmi podrobně informováni o našich výkonech, zatímco naše zprávy o výkonnosti polských dorostenců jsou nedostatečné, a navíc podle předcházejících zkušeností - polští závodníci dosahují v důležitém utkání mimořádně dobrých výkonů.

Příprava na mezistátní utkání byla v soustředění v Nymburce velmi dobrá zásluhou výborné výcvikové pedagogické práce našich trenérů. Bylo však nutné vyčkat, jak dopadne prázdninové vyladění formy v poměrně krátké době sedmi dnů do utkání v Polsku.

Na špatně udržovaném stadionu, před malým počtem diváků a za velmi špatného počasí probíhaly boje se střídavými úspěchy a nezdary našich závodníků. Rozpočet vedoucích na vítězství celého utkání v prvém dnu nevyšel. Opraveným rozpočtem pro druhý den byla opět dána možnost těsného vítězství, kterého bylo dosaženo hlavně bojovností všech členů družstva. Je těžko popsat situaci v přeběhu závěrečné štafety 4x400m; po zakončení nebyli pořadatelé schopni provést závěrečný nástup, který ve všech předcházejících utkáních byl nejradostnějším výrazem přátelství mladých lidí.

 

z výsledků:

 

 

800m

1.

Baran (P)

1:57,7

 
   

2.

Beregszaszi (R)

1:58,4

 
   

3.

Weysser (Č)

1:58,7

 
   

4.

Col (Č)

1:59,8

 
   

5.

Zatovici (R)

2:00,1

 
   

6.

Marek (P)

diskvalifikován

 
 
krátce...

|  Při národních štafetách v Praze 27.9. zaběhli Svoboda, Col, Pelikán a Endel as 3:25,7 min. v olympijské štafetě a skončili druzí za Spartakem Sokolovo.

|  V krajském přeboru v přespolním běhu v Rožnově získal Roudný stříbro, Bukovjan a Jarka Kuráňová bronz.

|  Dorostenky obsadily v družstvech 11. příčku v ČSR, muži však z divize sestoupili a nenadchly ani výkony dalších družstev.

 
Z NOVIN

Divize mužů C

 

 

1.

Spartak Brno ZJŠ B

6

6

0

14 947

12

 

2.

Baník Třinec

6

5

1

14 263

11

 

3.

Slovan Prostějov

6

3

3

13 684

9

 

4.

Dukla VTA AZ Brno

6

3

3

12 850

9

 

5.

VŽKG Vítkovice B

6

3

3

12 648

9

 

6.

Slavoj Vyškov

6

1

5

12 733

7

 

7.

Jiskra Otrokovice

6

0

6

12 547

6

 

8.

Lokomotiva Šumperk - vyloučena ze soutěže

 

 

Bodující závodníci:


Chmela, Pavlík, Col, Svoboda, Bukovjan, Pelikán, Roudný, Pospíšil, M.Matula, V.Vavřík, A.Koryčánek, Sedláček, Juřena, Lerch, Fleischmann, L.Endel, Gornický, Škoda, Kliment, Štěrba, Forst, Bednařík.


Soutěž vedl soudruh Žáček z Ostravy. Zaslouženě vyhrálo B družstvo Brna, které se po roce znovu vrací do II. ligy. Třinec se proti loňsku značně zlepšil a jeho 2. místo je úspěšné. Nováčci soutěže Prostějov a Dukla Brno si vedli se střídavými úspěchy, ale v soutěži se udrželi, a to je pro nováčka jistě úspěchem. TJ Vítkovice B (loni Baník NHKG) nevyužila plně své možnosti. Vyškov proti roku 1957 značně polevil a byl také potrestán jednou kontumační prohrou. Otrokovice jako další nováček soutěže sbíraly zkušenosti, a to zatím na soutěž nestačilo, i když bodové výsledky špatné nebyly. Šumperk nastoupil k prvým dvěma utkáním bez průkazek, a tak musel být vyloučen a v roce 1959 začne znovu v krajském přeboru. Je to škoda, vždyť v roce 1957 byl Šumperk v divizi druhý!

 
Z NOVIN

Divize mužů C

 

 

1.

Spartak Brno ZJŠ B

3

3

0

7 206

6

 

2.

TJ Znojmo

3

2

1

6 938

5

 

3.

Jiskra Otrokovice

3

1

2

6 894

4

 

4.

Slavoj Bruntál

3

0

3

6 528

3

 

Soutěž vedl soudruh Kadlec z Uherského Hradiště. Brno B vyhrálo s převahou, ale jinak byly oddíly vyrovnané. Novými družstvy jsou zde Znojmo, Bruntál i Otrokovice, což je úspěchem. Naproti tomu se nepřihlásily loňské účastnice z Karviné a Třebíče.

 
NEJLEPŠÍ VÝKONY ROKU 1958
 

100m

Chmela Stanislav

11,5

 
   

Hájková Eva

13,1

 
 

200m

Pelikán Miroslav

24,0 ?

 
   

Křivák Jiří

24,9

 
   

Žákovicová Věra

31,6

 
 

400m

Col Karel

51,2

 
 

800m

Col Karel

1:57,6

 
 

1500m

Svoboda Ladislav

4:08,2 ?

 
   

Roudný Jindřich

4:14,1

 
 

110m přek.

Matula Miroslav

18,0

 
 

výška

Chmela Stanislav

170

 
   

Slezáková Jitka

148

 
 

tyč

Koryčánek Alois

325

 
 

dálka

Chmela Stanislav

619

 
   

Šantavá Jarmila

472

 
 

koule

Juřena Josef

11,71

 
 

koule 4

Pechalová Anna

9,11

 
 

disk

Sedláček Jaroslav

36,82

 
 

disk 1

Pechalová Anna

31,32

 
 

oštěp

Juřena Josef

46,79

 
 

oštěp 600

Zdražilová Ladislava

27,49

 
 

4x100m

Pavlík Josef, Pelikán Miroslav, Roudný Jindřich, Chmela Stanislav

46,8

 
   

Šantavá Jarmila,Ptáčková Vlasta, Hájková Eva, Pechalová Anna

56,0

 
 

4x400m

Muži

3:35,2

 
 
 

  

.